Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Afaceri mai stabile īntr-un cadru instabil

29 Decembrie 2012



Evenimentele politice din 2012 vin să confirme că, dacă vrei să ai o şansă în contextul economic actual, trebuie să fii determinat să îţi depăşeşti limitele. Pentru o strategie stabilă şi sustenabilă, companiile locale, în special cele cu capital românesc, trebuie să înceapă să îşi îndrepte atenţia cu prioritate către atragerea de clienţi din afara României. Cele cu capital străin deja fac acest lucru şi folosesc forţa de muncă locală pentru prestarea de servicii pentru clienţi externi.

După ce am văzut zeci de companii din afara României, pot să confirm că în domeniul IT, în care m-am format şi în care activez, companiile şi specialiştii români sunt cel puţin la fel de bine pregătiţi ca omologii din afară. În plus, sunt creativi, găsesc soluţii acolo unde alţii renunţă şi au o determinare pe care nu o mai întâlneşti în exterior.

Doi profesori de afaceri reputaţi de la MIT, după ce au venit în România, au cunoscut oameni şi companii locale ce susţin această teorie. Bill Aulet vorbeşte despre români doar în cuvinte de laudă şi îi numeşte „fiercy” – feroce, înverşunaţi – iar Ken Morse aminteşte mereu că românii au un potenţial fantastic să facă afaceri la nivel global pentru că „you’re still hungry”.

Ca să ajungi acolo trebuie să dezvolţi şi să livrezi produse sau servicii excelente – nu ieftine – care să fie adoptate iniţial de piaţa locală. E un pas esenţial, nu este întotdeauna obligatoriu, însă este recomandat ca întâi să domini piaţa în care activezi. Piaţa locală este mult prea influenţată politic şi uneori instabilă (aşa cum a fost în 2012) sau nu oferă nici resursele de clienţi (plătitori) care să îţi asigure o dezvoltare sustenabilă, dacă vrei să depăşeşti un anumit nivel. Altfel spus, oricât de valoros ai fi este posibil să nu aibă cine să te remarce.

Atunci când reuşeşti să atragi clienţi din afară, se creează evident şi mai multă valoare adăugată, care poate fi apoi returnată către partenerii tăi în afaceri (angajaţi sau alte companii), care vor face ca lucrurile să se mişte în continuare, iar în final să ajungi să fii interesat de mediul politic local doar la nivel de discuţie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite